Verdiend
Verdiend

Verdiend

In de berichtgeving rond de evacuatievluchten uit Afghanistan bleef ik hangen op een citaat van Mark Rutte: “Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en ‘anderen die onze bescherming verdienen’ weg te krijgen uit Afghanistan. Maar het is ingewikkeld.” Het citaat triggerde mij en geïnspireerd door Toon Hermans (link), Herman Finkers (link) en Matteüs 25:35-36 leverde dat onderstaand gedicht op.

verdiend

ik droomde van vrijheid,
van vrede en recht
maar ontwaak in een wereld
waar men nog steeds vecht
pas als ik aan jou
mijn waarde laat zien
pas dán mag ik zeggen:
‘k heb bescherming verdiend

zie mij daar hongerig,
dorstig, ziek staan
een vreemde, een naakte,
gevangen Afghaan
durf je te kijken,
kijk je dwars door mij heen?
wie waagt het te helpen,
wie herkent mij meteen?

ik droomde van vrijheid,
van vrede en recht
maar ontwaak in een wereld
waar men nog steeds vecht
pas als ik aan jou
mijn waarde laat zien
pas dán mag ik zeggen:
‘k heb bescherming verdiend

2 Reacties

 1. Atie Jongejan

  Dag dominee,

  Een groet uit Sland. Ik heb de avond op de computer gevolgd.
  Wat spannend allemaal. Voor ons, maar zeker ook voor u en uw gezin. Terug naar de Zuid-Hollandse klei?

  Wat heerlijk dat er zoveel mensen waren. Dat u welkom bent hoef ik niet meer te zeggen.

  Met een hartelijke groet,

  1. Beste Atie,

   Dank je wel voor je bericht en de groeten uit ‘Sland’. Een spannende tijd breekt inderdaad even aan. Ik heb me zeer welkom gevoeld en we hebben genoten van de warme ontvangst en de eerste kennismaking met gemeente en dorp.

   Zeker tot ziens, straks is er tijd om alle namen en gezichten aan elkaar te koppelen.
   Dominee Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *